Εξώφυλλο βιβλίου
Όμηρος Ταχμαζίδης

Όμηρος Ταχμαζίδης

Δημοσιογράφος, Μεταφραστής

Μετάφραση

O Όμηρος Ταχμαζίδης γεννήθηκε το 1958 στη Σφενδάμη Πιερίας. Σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας.

Είναι ανεξάρτητος δημοσιογράφος, μεταφραστής φιλοσοφικών και ιστορικών βιβλίων και άρθρων, τεχνικός σύμβουλος εργατικών συνδικάτων, πολιτικός ακτιβιστής.

Έχει εκδώσει δύο βιβλία και έχει δημοσιεύσει πλήθος δημοσιογραφικών και επιστημονικών άρθρων σε εφημερίδες, περιοδικά και στο Διαδίκτυο.

Είναι μόνιμος συνεργάτης της Επιθεώρησης Πολιτισμού «ΕΝΕΚΕΝ» (Θεσσαλονίκη). Εισήγαγε τον θεσμό του «Café Philo», πραγματοποιώντας ανελλιπώς από το 2010 εβδομαδιαίες φιλοσοφικές συναντήσεις σε café της Θεσσαλονίκης, υπό τον τίτλο «Φιλοσοφική νυκτηγορία».

Σοφία Γεωργαλλίδη

Σοφία Γεωργαλλίδη

Φιλόλογος
Μεταφράστρια
Διερμηνέας

Επιμέλεια μετάφρασης

Η Σοφία Γεωργαλλίδη γεννήθηκε το 1957 στη Σεβαστή/Ν. Πιερίας όπου και μεγάλωσε.

Σε ηλικία 14 ετών μετοίκησε στην Κολωνία της Γερμανίας όπου ζούσαν ήδη οι γονείς της ως μετανάστες.

Εκεί τέλειωσε το γερμανικό σχολείο και σπούδασε κατόπιν στη Φιλοσοφική Σχολή του πανεπιστημίου της Κολωνίας «Μεσαιωνικά και Νέα Ελληνικά», «Βυζαντινολογία» και «Αρχαία Ελληνική Ιστορία» και απεφοίτησε με τον τίτλο Magister Artium. Τον ίδιο χρόνο απέκτησε επίσης το «Μεγάλο Πτυχίο της Γερμανικής Γλώσσας» του Ινστιτούτου Γκαίτε καθώς και το πτυχίο μεταφράστριας/διερμηνέως του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου Ντύσελντορφ.

Εργάσθηκε σε διάφορους τομείς, κυρίως όμως ως μεταφράστρια-διερμηνέας και επιμελήτρια κειμένων στις εκδόσεις ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ και κατόπιν ως ελεύθερη επαγγελματίας στον τομέα της μετάφρασης.

Έχει μεταφράσει πολλά και διάφορα, ως επί το πλείστον όμως λογοτεχνικά έργα από τα Γερμανικά στα Ελληνικά και αντιστρόφως, κυρίως για περιοδικά και ανθολογίες, που εν μέρει έχει επιμεληθεί η ίδια, π. χ. «Κολωνέζικη Συμφωνία», εκδ. Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη 1993, «Die Erben des Odysseus», εκδ. dtv, Μόναχο 2001, ο δίγλωσσος τόμος σύγχρονου ελληνικού διηγήματος «Ausflug mit Freundinnen», Romiosini, Κολωνία 2002.

Σημαντική ήταν η συμβολή της στη μετάφραση του πρώτου και του δεύτερου τόμου του τρίτομου ιστορικού βιβλίου «Μνήμες Κατοχής» του καθ. πανεπιστημίου Christopher Schminck-Gustavus, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2007 και το 2008 αντίστοιχα από τις εκδόσεις Ισνάφι (Γιάννενα).

Από το 2010 εργάζεται στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας του ομοσπονδιακού κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, διδάσκοντας Ελληνικά ως μητρική γλώσσα σε παιδιά ελληνικής καταγωγής στην Κολωνία.

Εύα Ανδρουλιδάκη

Εύα Ανδρουλιδάκη

Φιλόλογος

Φιλολογική επιμέλεια & διόρθωση τυπογραφικού δοκιμίου

Η Ευαγγελία (Εύα) Ανδρουλιδάκη γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα, αλλά από τα πρώτα παιδικά της χρόνια μετακόμισε μαζί με την οικογένειά της στον τόπο καταγωγής της, στο Ρέθυμνο Κρήτης. Αποφοίτησε το 1995 από το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Ρεθύμνου και συνέχισε τις σπουδές της στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από όπου έλαβε το πτυχίο της το 2000. Γνωρίζει Αγγλικά, Γερμανικά και χρήση Η/Υ.

Μετά την αποφοίτησή της επέστρεψε στο Ρέθυμνο, όπου ξεκίνησε την επαγγελματική δραστηριότητα ως φιλόλογος στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, την οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα στη φιλόξενη πόλη της Κατερίνης πλέον, όπου διαμένει από το 2009 και εξής.

Από τη νεανική της ηλικία δραστηριοποιείται σε διάφορες συλλογικότητες. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αδιορίστων Ν. Ρεθύμνου, όπως και του συλλόγου Κρητών Πιερίας «το Ξαθέρι». Είναι μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης ν. Πιερίας, συμμετέχοντας σε διάφορες συντονιστικές της ομάδας, καθώς επίσης και στην κριτική επιτροπή του Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού Διηγήματος που διοργανώνει κάθε χρόνο η Εθελοντική Ομάδα.

Έχει ασχοληθεί με την εκπόνηση και επιμέλεια εργασιών και έχει πραγματοποιήσει βιβλιοπαρουσιάσεις. Ακόμη, είναι ραδιοφωνική παραγωγός σε τοπικό ραδιοσταθμό.

Ενδιαφέρεται για την παράδοση και τον πολιτισμό, αγαπά με πάθος τη διδασκαλία και προσπαθεί να συμβάλλει κι αυτή -με τον τρόπο της- να αλλάξει επιτέλους αυτός ο κόσμος.

Σοφία Ελευθεριάδου

Σοφία Ελευθεριάδου

Φιλόλογος

Φιλολογική επιμέλεια & διόρθωση τυπογραφικού δοκιμίου

Η Σοφία Ι. Ελευθεριάδου γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1967 και μεγάλωσε σε αγροτική πολύτεκνη και πολυπυρηνική οικογένεια ποντιακής καταγωγής. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατέχει πτυχίο διετούς μετεκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δασκάλων του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στον Τομέα Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και πληροφορική.

Υπηρέτησε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως δασκάλα επί 15 σχολικά έτη, ενώ από το 2005 εργάζεται ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Υπήρξε μέλος στο ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων Πιερίας και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, όπου διετέλεσε και Πρόεδρος. Επίσης, είναι μέλος του ΔΣ του Λυκείου των Ελληνίδων Κατερίνης, καθώς και ενεργό μέλος πολιτιστικών συλλόγων και της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας «Ο τόπος μου». Στην ίδια ομάδα είναι μέλος συντονιστικών επιτροπών, καθώς και της κριτικής επιτροπής του Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού Διηγήματος, που διοργανώνει κάθε χρόνο η ομάδα, και επιμελήτρια της έκδοσης των τόμων με τα νικητήρια διηγήματα του διαγωνισμού.

Συμμετέχει ως οργανώτρια και εισηγήτρια σε σεμινάρια, ημερίδες και διεθνή συνέδρια. Πραγματοποιεί βιβλιοπαρουσιάσεις, διορθώσεις εργασιών και επιμέλεια βιβλίων. Αρθρογραφεί στον τύπο και έχει συγγράψει το βιβλίο «Η Νέα Ζωή Κατερίνης: Γένεση και ανάπτυξη ενός προσφυγικού ποντιακού συνοικισμού στην πόλη». Τα ενδιαφέροντά της αφορούν την τοπική ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Από το 2017 υπηρετεί ως διευθύντρια στο Γυμνάσιο Λεπτοκαρυάς Πιερίας.

Ειρήνη Παξιμαδάκη

Ειρήνη Παξιμαδάκη

Φιλόλογος

Φιλολογική επιμέλεια & διόρθωση τυπογραφικού δοκιμίου

Η Ειρήνη Παξιμαδάκη γεννήθηκε το 1972 στην Κατερίνη, όπου και διαμένει. Είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με ειδίκευση στις Μεσαιωνικές και Νεοελληνικές Σπουδές, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Νεοελληνική Λογοτεχνία και διαθέτει πιστοποιημένη επιμόρφωση Β΄ επιπέδου στη χρήση των ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών) στα φιλολογικά μαθήματα.

Έχει εκπονήσει αρκετά διδακτικά σενάρια για τη χρήση των υπολογιστών στη διδασκαλία. Υπήρξε εισηγήτρια σε επιμορφωτικά σεμινάρια και ημερίδες για τη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων και την εφαρμογή καινοτόμων δράσεων στη διδασκαλία. Πραγματοποιεί τακτικές εισηγήσεις για τη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας (στις στρατιωτικές σχολές ΣΔΙΕΠ και ΑΔΙΣΠΟ, στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης)

Διατηρεί προσωπικό ιστολόγιο (eirinipax.wordpress.com) ως διαδραστικό-ψηφιακό βοήθημα για το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

Είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού Διηγήματος που διοργανώνει κάθε χρόνο η Εθελοντική Ομάδα Δράσης ν. Πιερίας «Ο τόπος μου» και επιμελήτρια της έκδοσης των νικητήριων διηγημάτων.

Ασχολείται με την επιμέλεια και τη διόρθωση τυπογραφικών δοκιμίων. Πραγματοποιεί βιβλιοπαρουσιάσεις και δημοσιεύει βιβλιοκριτικές για έργα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Επίσης, αρθρογραφεί τακτικά για θέματα πολιτισμού στον τύπο της Πιερίας.

Οι μεγάλες της αγάπες είναι δύο: η διδασκαλία, γιατί είναι μια διαρκής πρόκληση, και η λογοτεχνία, γιατί μέσα απ’ αυτή ζει πολλές ζωές.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση εργάζεται ως φιλόλογος από το 1998. Από το σχ. έτος 2015-16 είναι διευθύντρια στο Γενικό Λύκειο Κάτω Μηλιάς Πιερίας.